Bafana bafana - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Mariella S - WaarBenJij.nu Bafana bafana - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Mariella S - WaarBenJij.nu

Bafana bafana

Door: Yellie

Blijf op de hoogte en volg Mariella

12 April 2010 | Zuid-Afrika, Kaapstad

Ola!

Hierbij weer een berichtje vanuit zonnig Zuid-Afrika. De winter heeft zich, behalve een bewolkte dag afgelopen vrijdag, gelukkig nog niet kenbaar gemaakt. Vandaag was het zo'n 27 graden, en morgen wordt het zelfs 30! Ik zit inmiddels al op de helft van mijn coschap, mijn drie weken gynaecologie zitten er op, en ik begin morgen met verloskunde waarbij ik hopelijk mijn eigen “baby's mag vangen”

In mijn tweede week ben ik voor de eerste keer op de OK geweest. Dat gaat hier wel wat anders als in Nederland. Het OK complex is een huge complex, met enorme brede gangen, waar verder niemand te zien is. Gelukkig weten de studenten waar ze moeten zijn dus ik hobbel er maar een beetje achteraan.
Het pakje wat ik aan moet trekken heeft meer weg van een veel te grote pyama dan van een OK pak, bestaande uit een donkergroene broek met een gat van 20 cm aan de zijkant waar je hem dichtknoopt (geen idee wat daar het nut van is) en een doorschijnende enorm lichtblauw gewaad voor eroverheen. Gewapend met van die lichtblauwe hoesjes over mijn slippers en mijn mutsje op ben ik er klaar voor!
Omdat we met 6 studenten zijn delen we de OK's op, en ik begin met de eerste OK, waarvan ik soms als ik op mn tenen ga staan, een klein beetje kan meekijken. Niet heel boeiend dus. Na de 2e OK komt “mijn patient”, die ik de dag ervoor heb onderzocht aan de beurt, alles gaat gelukkig goed. De OK ruimte is denk ik 2 keer zo groot als in Nederland en ziet er een beetje rommelig uit (zoals je dat ook verwacht). De muren en plafonds zijn bekleed met een soort vaalgroen zeil, en het ziet eruit dat de laatste keer dat dat gebeurd is meer dan 20 jaar geleden is. Ook is het hier heel normaal dat je je telefoon meeneemt in de OK, deze hoef je als student of chirurg ook niet op stil te zetten als je aan het opereren bent. Met als gevolg dat tijdens elke operatie de tropische nokia deuntjes door de OK-ruimte gallen. Ook zijn de studenten tijdens de OK niet aan het opletten maar aan het smsen of aan het internetten op hun mobiele eenheid. Echt wel apart. Dat gaat in Nederland wel anders!

In het weekend ben ik met een 5 Nederlandse meiden naar de Cederbergen geweest, een gebergte zo'n 2-3uur rijden vanaf kaapstad. We gingen met 2 autos, maar helaas strandde de tweede auto halverwege met motorpech. Helaas kon dit niet gerepareerd worden en heeft onze auto de rest opgehaald. De volgende dag een paasonbijtje gehad en rond een uur of 11 werd de vervangende auto gebracht zodat we de bergen inkonden om te hiken naar een waterval. Savonds nog heerlijk gebraaid en savannas gedronken. Zondag hebben we van onze gastheer Luuk een rondleiding gekregen op het landgoed van het hostel welke te midden van een citrusplantage ligt. Hij heeft ons uitgelegd over planten die bacteriedodend werken, pijnstillend werken en schimmels die op brandwonden gedaan worden. Ook heeft hij een “legless lizard” voor ons gevangen en een schorpioen laten zien. Er waren ook een paar grottekeningen, gemaakt door de bosjesmannen op het landgoed. Hierna zijn we naar huis gereden en we zijn de volgende dag met een grote groep naar een braai geweest in een (goed) township. Er waren weinig blanken op het complex, maar het is er veilig en de mensen zijn erg aardig. In een slagerij koop je eerst je vlees, en die kun je vervolgens laten braaien daar. Buiten stond een DJ te draaien en er staan een hoop mensen omheen te dansen. Echt een topsfeertje. (Vandaar dat ik er vandaag weer heen ben geweest). Gisteren ben ik naar een voetbalwedstrijd in het Greenpoint stadium geweest (het WK stadion :)), Zuid Afrika tegen Nigeria onder 20, maar er werd net zo hard geroepen en gejuichd alsof het het nationale team was. Helaas had “ons” Zuid-Afrika verloren. Toch alvast het WK sfeertje een beetje kunnen proeven. Daarna uit eten geweest en tot laat in een club op de 31e verdieping van een bankgebouw gedanst. (Fotos van de studentlodge en van het ziekenhuis op http://picasaweb.google.com/yellieyellie/Kaapstad# )

Iedereen bedankt voor de leuke berichtjes, en ik spreek jullie over mail/msn/telefoon/sms!!

Mariella

• 12 April 2010 - 08:48

Moniek:

Hoi mariella,

Super om te lezen zeg. Denk dat we blij mogen zijn met onze OK maar wel heel leuk om het nu ook in weer een ande continent te kunnen zien.
    Volgens mij vliegen de weken voorbij. Geniet er van!
    Groeten Moniek

• 12 April 2010 - 10:23

Nicole:

Gave foto's wederom!

Ik hoop ook dat je je baby mag vangen. Het zal wel even wennen zijn met die grote contrasten met onze eerste wereld.

Succes en geniet!

Liefs,

• 14 April 2010 - 10:00

Lieke:

Wow!! Ben je nu alweer op reis..doe je goed zeg! Lijkt me een hele ervaring coschappen daar... Geniet ervan hoor!
    xx lieke

• 15 April 2010 - 09:28

Gerard:

Hallo Mariella,

Eindelijk een reactie van mij. Ik lees wel dat je er met volle teugen van geniet! Hoewel er natuurlijk ook mindere kanten zijn aan je werk. Ik vond het erg leuk om je verhalen te lezen, maar ik zat met kromme tenen toen ik las dat je met twee onbekende jongens op het strand bier ging drinken!!!! Ik hoop voor mezelf dat het snel 15 mei zal zijn, zeker omdat je geen afscheid van mij hebt kunnen nemen. Nog een hele fijne maand gewenst,
    Groetjes en XXX Gerard.

• 15 April 2010 - 13:30

Lot:

aaah mariel!! door al jouw verhalen krijg ik er zoooveel zin in!!! ga nu meteen de fotos bekijken! ik mail je binnenkort xx

• 20 April 2010 - 11:34

Anne:

Wow mariëll klinkt echt kei leuk daar en heel warm! Het was van het weekend bij ons iets van 17-20 graden en wij waanden ons al in de zomer ;)